would like to thank you, for taking time to visit my blog

marți, 27 aprilie 2010

APOLOGIE PENTRU RIDICOL






Am citit mai zilele trecute un eseu ce mi-a reamintit unele dintre ideile cu care cochetez de ceva vreme. Unul dintre lucrurile de care ne temem cel mai mult astăzi, este teama de ridicol. La aproape fiecare dintre acțiunile pe care le facem zi de zi de la cele mai prozaice și banale până la cele mai complexe nu uităm a lua în calcul opinia celor ce conviețuiesc alături de noi.
Ne tot întrebăm ce va zice prietenul, prietena, fratele, sora, părintele, vecinul, colegul profesorul sau mai știu eu ce concetățean de la colțul străzii cu privire la ceea ce alegem să facem sau să spunem.

Mai rău e că transferăm această teamă și în sfera intelectului și a ideilor, astfel multe dintre gândurile ce ne vin în minte rămân nerostite de teama de a nu fi ridicoli.

Marea problemă apare însă atunci când de teama de a fi ridicoli devenim nesinceri cu noi și cu ceilalți. Astfel nu încetăm a face complimente persoanelor care poartă haine de cel mai josnic gust, apreciem pentru a fi și noi la modă cele mai ridicole frizuri și pentru nu a deveni ridicoli în fața celor ce au curajul să le afișeze.

Mai totdeauna le spunem celorlalți ceea ce vor să audă de la noi și nu ceea ce gândim noi despre ei.

Astfel proștii ajung să se creadă că sunt deștepți, cei urâți să creadă că sunt frumoși lucru ce îi conduce la afișarea diverselor aere de superioritate, cei care se îmbracă cu prost gust să se considere cei mai cool etc.

Îmi rezerv personal dreptul de a fi ridicol în aceste domenii și nu numai, îmi rezerv dreptul de a spune ceea ce gândesc mai ales atunci când sunt întrebat fără a avea teama că sunt unul dintre ridicolii societăți ci la gândul că sunt sincer cu mine și sincer față de ceilalți.

duminică, 11 aprilie 2010

SCHIMB DE CĂRȚI




O parte din ziua de astăzi mi-am petrecut-o schimbând cărți, idei și impresii despre cărți.
Ideile și cărțile au fost schimbate în cadrul programului schimb de cărți, program ce se desfășoară în mai toate orașele țării. A fost o ocazie de reîntâlnire cât și de cunoaștere.
Ideile s-au învârtit în jurul cărților scrise de Ernesto Sabado, Paul Ștefănescu, Jack London, Herman Hese, Herta Muller, Constantin Noica, Marin Sorescu, Charles Chesterton, Kazuo Ishiguro și alții.
Am sesizat cu ușor umor diferența dinte expresiile:” Nu mi-a plăcut… și totuși” versus ”Mi-a plăcut… dar” două sintagme folosite pentru a exprima în fond aceeași idee, și am aflat că altfel înțelegi cărțile dacă le citești două câte două, ca de exemplu cartea lui Hans Stein Cum m-am lăsat de gândit împreună cu cea a lui Zig Ziglar Motive pentru a zâmbi.
Sintagma care a prezidat întâlnirea de astăzi a fost: ”Cărți din ciclul lecturi de vacanță!” și în același timp am fost amuzat de ideea regăsită într-un roman ce descria cum o familie ”a reușit să își facă cât de cât o viață”.

Detalii program: http://schimbdecarti.ro/

miercuri, 7 aprilie 2010

IARTĂ-NE DOAMNE...CĂ SUNTEM ROMÂNI





Vocea bătrânului amuțește. Dumnezeule rostește el către salcâmul desfrunzit, ce am putea noi să fim pe lumea asta și n-avem nici măcar o coajă de pâine de mâncare. Un milițian se repede la el și un câine și un alt milițian. Ridică brațele și strigă către cer : DOAMNE IARTĂ-NE CĂ SUNTEM ROMÂNI. Ochii îi strălucesc în lumina tremurătoare, în colțul ochilor lumina se grăbește. Câinele schelălăie și-i sare la gât. Doi, trei, cinci milițieni îl ridică de acolo.
Herta Muller. Încă de pe atunci vulpea era vânătorul.

marți, 6 aprilie 2010

ROMÂNIA ȚARA NOASTRĂ